Як банкам швидко перевіряти санкційні списки, щоб не було надто пізно

12 липня, 2021
Новина

Доброчесність, порядність, надійність тепер засвідчується легко завдяки діджиталізації взаємовідносин між контрагентами. Особливо коли в комплаєнс процес інтегрована ретельна перевірка «третьої сторони».

У 2021 році, щоб впорядкувати та зробити зручнішим доступ до інформації про застосування персональних спеціальних економічних та інших санкцій, Рада національної безпеки та оборони України (РНБО) запустила Єдиниий портал Переліку фізичних та юридичних осіб, щодо яких застосовані санкції. Поки Портал працює у тестовому режимі банки-учасники експертної групи UNIC змогли протестувати його роботу на сумісність з власними системами і напрацювати технічні рекомендації.

Серед важливих удосконалень банки пропонують передбачити швидше оновлення даних на Порталі - протягом однієї години після прийняття Указу щодо застосування санкцій. Адже затримки в оновленні даних для банків можуть дорого коштувати.

Детальніше з пропозиціями, які Експертна група з банківського напряму UNIC передала до РНБО, НБУ та МЗС можна ознайомитись за посиланням: https://www.dropbox.com/.../UNIC_letter_%20portal_22_06...

Віримо, що такі зміни полегшать роботу банкам та допоможуть запобігти використанню банківської системи України для відмивання коштів та легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом.

Єдиний портал Переліку фізичних та юридичних осіб щодо яких застосовані обмежувальні заходи: https://sanctions-t.rnbo.gov.ua/