Всеукраїнська мережа доброчесності та комплаєнсу офіційно розпочинає роботу

09 жовтня, 2017
Новина

Всеукраїнська мережа доброчесності та комплаєнсу оголосила про офіційний старт своєї роботи в Україні. Мережа має на меті об’єднати відповідальні компанії по всій Україні та просувати ідею етичного ведення бізнесу шляхом освітніх заходів, розробки політик та програм, щорічного оцінювання рівня комплаєнсу членів.

На Установчих Зборах 9 жовтня було визначено поточних членів та органи управління, фінансування, цілі та задачі Мережі. Наразі Мережа налічує 42 українські та міжнародні компанії, 17 з яких приєдналися протягом останніх чотирьох місяців.

Ініціативна група, в яку у травні увійшли 46 компаній, пройшла самооцінку за анкетою, розробленою на основі стандарту ISO 37001, та репутаційну перевірку за відкритими джерелами. За результатами опитування компанії взяли на себе зобов’язання поліпшити рівень доброчесності у своїх компаніях або зробити кроки до її впровадження. Рік потому компанії звітуватимуть про досягнутий результат. Якщо компанія протягом двох років не виконає взятих на себе зобов’язань або викликатиме репутаційні підозри, вона позбудеться членства в Мережі.

На Установчих Зборах також було затверджено органи управління Мережі. У склад виконавчого комітету увійшли ПАТ «Подільський цемент», ТОВ «Оріфлейм Україна», КПМГ Україна, ТОВ «Сандоз Україна», ТОВ «КТД ГРУП», ФГ «ОРГАНІК СІСТЕМС», бізнес-омбудсмен, представники ОЕСР та Офісу залучення та підтримки інвестицій в Україну. Комітет відповідатиме за повсякденну діяльність Мережі та представлятиме її перед громадськістю. Також сформовано остаточний склад комітету з питань доброчесності, який слідкуватиме за комплаєнсом членів Мережі та відслідковуватиме факти порушення.

Члени Мережі погодилися підтримувати її діяльність щорічним членським внеском. Залежно від кількості співробітників та річного доходу (або кількості учасників для бізнес-асоціацій) внесок складатиме від 100 до 3000 євро. Проект також підтримуватимуть міжнародні донори – ЄБРР та ОЕСР.

«В основному боротьба ведеться на стороні попиту проти корупції. Ми ж акцентуємо увагу на пропозиції – якщо бізнес поводитиметься етично, це допоможе знизити рівень беззаконня. Одна з ключових цілей Мережі – надати компаніям інструменти і процедури для впровадження комплаєнсу у разі їх відсутності», – наголосив бізнес-омбудсмен Альгірдас Шемета, ініціатор Мережі. Він також додав, що ініціатива є всеукраїнською та націлена об’єднати доброчесний бізнес в Україні незалежно від розмірів та регіону.

Прийом заявок на приєднання до Мережі триває. Компаніям, які бажають приєднатися до Мережі, необхідно заповнити опитувальник на сайті www.unic.org.ua. Кожного кандидата перевірятимуть на підставі інформації з відкритих джерел. Органи управління аналізуватимуть звіти з результатами та прийматимуть рішення щодо схвалення або відмови кандидату у членстві. Приєднатися до Мережі може будь-яка компанія або бізнес-асоціація незалежно від розміру чи сфери діяльності. Ключовим для приєднання є бажання запроваджувати високі стандарти доброчесності ведення бізнесу.