«Україна має приєднатися до ОЕСР», - заявив Вільям Денверс, екс-заступник генерального секретаря OECD у колонці для видання the Hill

24 березня, 2023
Новина

«Україна має приєднатися до ОЕСР», - заявив Вільям Денверс, екс-заступник генерального секретаря OECD у колонці для видання the Hill.

 «Як би важко не було дивитись далі війни, що лютує в Україні, важливо вже зараз запроваджувати план стабілізації післявоєнної України. Після закінчення війни, з боку українського народу буде зрозумілий відкладений попит на економічне відновлення, політичне реагування та стабільність. Українці заслуговують на те, щоб знати, що їх вітатимуть у групі націй, які підтримують демократію, права людини та відкриту економіку», - стверджує експерт.

 Так, у червні 2022 року ЄС вказав, що Україна є офіційним кандидатом на членство, але приєднання до союзу займе час і буде складним економічним та політичним процесом. Стати членом НАТО – що українські урядовці розглядають як частину майбутньої оборонної стратегії – буде ще складнішим, хоча очевидно, що країни НАТО єдині у своїй готовності підтримати Україну в її боротьбі проти агресії путіна.

 Ще одним – і більш безпосереднім – способом виразити підтримку демократичній Україні є запрошення Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) стати членом вже зараз. ОЕСР є глобальною організацією з 38 членами з Азії, Європи та Північної Америки. Це єдина міжнародна організація, членом якої не є росія, а є країни G7. Об’єднання розробляє найкращі практики та політику, що стосуються протидії корупції, належного врядування, навколишнього середовища, технологій та інших важливих питань.

▫ ОЕСР свого часу, відіграла ключову роль у допомозі колишнім країнам контрольованого СРСР східноєвропейського блоку, таким як Польща, Угорщина та Чехія, здійснити перехід від неринкової до ринкової економіки. Організація може надати українському уряду технічні консультації та експертизу з широкого кола економічних питань, які допоможуть йому підготуватися до повоєнного майбутнього, орієнтованого на економічну стабільність та зростання. Запрошуючи Україну стати членом зараз, Рада країн-членів ОЕСР підкреслює свою віру в остаточну перемогу України над росією та її майбутнє на основі стійкої демократії.

▫ Співпраця ОЕСР та України активізувалася після Революції Гідності та анексії Криму і частини Донбасу росією у 2014 році.

Від 2014 року ОЕСР та уряд України працюють в межах Меморандуму про взаєморозуміння, який передбачає допомогу Україні в питаннях врядування, антикорупційних зусиллях та пов'язаних з цим питаннях.

 Поточні зусилля ОЕСР в Україні включають:

▪ практичні програми для роботи з державного врядування;

▪ допомогу Україні у розв'язанні кризи біженців;

▪ допомогу малим та середнім підприємствам у здійсненні переходу на цифрові платформи;

▪ допомогу з післявоєнними екологічними стандартами;

▪ вирішення проблем корупції за допомогою проектів з розбудови потенціалу правоохоронних органів, навчальних курсів з виявлення, розслідувань корупції та огляду прогресу України відповідно до критеріїв, встановлених робочою групою ОЕСР з питань міжнародного хабарництва.

 “Українські офіційні особи висловили бажання вступити до ОЕСР. Їх мужність і рішучість повинні бути винагороджені. Нам потрібен план, який допоможе українському народу визначитися з власною долею”, - зазначив Вільям Денверс.

 В межах процесу приєднання до ОЕСР Україна отримала спеціальний статус кандидата до вступу в ОЕСР, а рада держав-членів встановлює дорожню карту вступу: «У дорожній карті перераховані технічні огляди, які повинні бути проведені комітетами ОЕСР в різних сферах політики з метою оцінки готовності і здатності країни-кандидата впроваджувати відповідні правові інструменти ОЕСР [узгоджені стандарти], а також кращі практики з широкого кола питань».

 Що це на практиці означає для українського бізнесу? Уряд має амбітний план запровадити необхідні реформи, передбачені дорожною картою вступу в найближчі два роки. Серед стандартів ОЕСР для приватного сектору є все те, що формує інститут ділової репутації компанії: доброчесність ведення бізнесу, впроваджена ефективна комплаєнс-система, належне врядування та прозорість роботи. Приєднання України до ОЕСР, отримання фінансової допомоги на відновлення, інвестиції - це зміна «сірих» правил гри на доброчесні та прозорі практики ведення бізнесу в Україні. Тому українському бізнесу варто вже сьогодні активно працювати над тим, аби відповідати міжнародним стандартам та вимогам. Іншими словами, компанія, яка не матиме ефективної комплаєнс-системи в своїй корпоративній культурі через кілька років не зможе повноцінно розвиватися та існувати.

Детальніше https://bit.ly/3Z91dqg