Україна посіла 116 місце серед 180 країн в Індексі сприйняття корупції-2022

31 січня, 2023
Новина

Україна посіла 116 місце серед 180 країн в Індексі сприйняття корупції-2022

 31 січня глобальний рух Transparency International традиційно презентував велике дослідження Індексу сприйняття корупції (Corruption Perceptions Index – CPI). Україна в ньому отримала 33 бали зі 100 можливих за 2022 рік. Цьогоріч показник зріс на один бал, і тепер Україна посідає 116 місце зі 180 країн.

Варто відзначити, що за останні 10 років показник нашої країни зріс на 8 балів, а набрані бали у 2022 році є найвищим показником нашої країни з часу запуску оновленої методології СРІ.

 «Попри російське вторгнення, наша країна показала, що її прогрес в боротьбі з корупцією — це сталий процес, який продовжується навіть у найскладніший період існування держави. Агресія з боку росії стала своєрідним іспитом для усіх українських державних інституцій, у тому числі й для органів антикорупційної системи, створених уже після Революції Гідності. Робота антикорупційних органів, попри деякі обмеження, зумовлені воєнним часом, все одно відбувалася, а її результати були помітними. Також саме у 2022 році українська влада зрештою виконала низку обіцянок щодо антикорупційної сфери, які давала раніше», - наголошується у дослідженні.

 Серед безперечних позитивів минулого року експерти виділили ухвалення державної Антикорупційної стратегії, довгоочікуване призначення керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП), що стало рушійною силою для активізації розслідувань щодо топкорупції. Також свою ефективність показав Вищий антикорупційний суд — за 2022 рік суд розглянув 49 справ, із яких 37 — із винесенням вироків.

 Також Transparency International Ukraine пропонує наступні 4 комплексні кроки, які допоможуть покращити рівень боротьби з корупцією та сприятимуть ефективному відновленню України у 2023 році:

  1.  успішно завершити конкурси на голову НАБУ, АРМА та НАЗК;
  2.  виправити та завершити реформу конституційного правосуддя;
  3. забезпечити відкриття даних, де це можливо і не шкодить інтересам безпеки та оборони країни, а також відновити подання електронних декларацій (для цього підтримати законопроект №8071);
  4. максимально повернути публічні закупівлі у конкурентне середовище і забезпечити ефективний контроль та моніторинг закупівель.

Рух прогнозує, що наступні роки для нашої країни багато в чому стануть вирішальними: на Україну чекає не лише перемога у війні з росією, а й складний шлях до повноцінної інтеграції з ЄС. І він, безперечно, неможливий без ефективних антикорупційних реформ.

Повне дослідження за посиланням  http://bit.ly/3wLba1v