Перевірка кандидатів на посади, що вразливі до корупційних ризиків

04 серпня, 2023
Новина

Дорогі друзі і партнери!

Раді поділитися, що від сьогодні ми повертаємо щоп’ятничну рубрику з експертними рекомендаціями та порадами щодо імплементації комплаєнс програми.

І найближчі тижні ми ділитимемося з вами корисною інформацією про налагодження процесів перевірки кандидатів на посади, що вразливі до корупційних ризиків. Ми покроково будемо розповідати про важливі аспекти запровадження та управління цим процесом.

Розпочнімо з того, навіщо потрібна така перевірка для бізнесу:

1) встановити, чи не викликає укладення трудового договору з кандидатом корупційні ризики для компанії;

2) встановити, чи не призведе укладення трудового договору з кандидатом до порушення антикорупційного законодавства;

3) переконатися у тому, що кандидат зобов'язується дотримуватися вимог Програми та інших внутрішніх документів компанії, що стосуються питань запобігання корупції, конфлікту інтересів тощо.

Проведення таких перевірок здійснюється до призначення особи на посаду (як під час підбору кандидатів з числа існуючих працівників, так і з числа осіб, що не працюють у компанії). Перевірка не ініціюється щодо уже призначених осіб, крім випадків, коли проведення перевірки здійснюється з метою переведення вже призначеної особи на іншу посаду, що вразлива до корупційних ризиків.

Для того, щоб проводити перевірки прозоро та на підставі єдиних та зрозумілих правил, компанії необхідно врегулювати процедуру здійснення перевірок у внутрішніх політиках. Зокрема, компанія має затвердити два основоположні документи:

  • Порядок здійснення перевірки кандидатів на посади;
  • Перелік посад, що вразливі до корупційних ризиків (може бути додатком до Порядку).

Основою для цього посту стали Методичні рекомендації Національного агентства з питань запобігання корупції щодо здійснення перевірки кандидатів на посади, що вразливі до корупційних ризиків, із підготовкою яких допомагали експерти UNIC.

Детальніше про перевірки читайте за посиланням: https://bit.ly/3DQO9xP

У наступному дописі ми розкажемо вам про перелік посад вразливих до корупції та критерії, за якими цей перелік варто визначити.