Закликаємо реанімувати відкриті дані

18 серпня, 2023
Новина

Закликаємо реанімувати відкриті дані — Відкрита заява RISE Ukraine - Coalition for Reconstruction.

UNIC, як член Коаліції RISE Ukraine, підтримує необхідність відкриття цінних наборів відкритих даних, які були закриті з початку війни. Саме на цих даних роками будувалась інфраструктура антикорупції в Україні, і від них залежить прозорість і підзвітність відбудови нашої країни.

Варто наголосити, що під час обмеження доступу до цієї важливої суспільної інформації в жодному випадку не здійснювався так званий “трискладовий тест”. Тобто, обмеження доступу до даних із самого початку було здійснено всупереч вимогам закону. До того ж, в багатьох випадках обмеження доступу розпорядниками не було видано офіційного рішення, що б слугувало правовою підставою для відповідних обмежень. Таким чином, зазначені обмеження були не тільки незаконними, але й максимально непрозорими.

Організації, що входять до Коаліції та Громадська рада, пропонують свою допомогу в аналізі ризиків, пов’язаних з оприлюдненням даних, напрацюванні зважених рішень з відкриття даних та комунікації з розпорядниками.

Громадськість та бізнес закликають розпорядників до оприлюднення відкритих даних. Для цього запрошуємо органи безпеки - до публічної комунікації з розпорядниками і громадянським суспільством, а Міністерство цифрової трансформації України - до обговорення напрацьованих змін до Постанови №835 від 21.10.2015 року.

Повний текст відкритої заяви https://bit.ly/3sl6wbj