Взаємодія з контрагентами та партнерами

11 квітня, 2023
Новина

Взаємодія з контрагентами та партнерами є невід’ємною складовою впровадження комплаєнсу. Наявність зв’язків з рф наразі є одним з ключових комплаєнс ризиків при перевірці третіх осіб. Окрім того, бізнес стикається з постійним оновленням та розширенням санкційних списків, включаючи як фізичних, так і юридичних осіб, введенням нових заборон, жорстким експортним контролем, тощо.

Пропонуємо до вашої уваги кроки, які необхідно здійснити для встановлення ефективної та прозорої співпраці з партнерами.

1. Встановлення правил взаємодії з державними органами та компаніями

Співпраця з державними органами та компаніями нерідко вимагає додаткових заходів безпеки – наприклад, у разі взаємодії з політично значущими особами (так званими «PEPs»).

2. Розробка процедур закупівель, що здійснюються компанією, а також встановлення процедури участі компанії в публічних та приватних закупівлях (якщо компанія є їх учасником)

Закупівлі компанії та участь компанії в закупівлях третіх осіб повинні здійснюватися згідно зі спеціально розробленими процедурами, регламентованими повноваженнями та обмеженнями, що встановлюються як законодавством, так і політиками компанії.

3. Включення антикорупційних та інших комплаєнс-застережень у договори з контрагентами

Комплаєнс-застереження за ступенем деталізації та суворості можуть відрізнятися залежно від рівня ризику, якій був встановлений щодо конкретного типу контрагентів. Водночас, якщо компанія бажає не витрачати ресурси на градацію контрагентів та застосування різних типів застережень, то може бути використаний підхід із включення найбільш «жорстких» комплаєнс-застережень щодо всіх типів контрагентів, але при цьому треба бути готовим до більш складних та тривалих переговорів із такими контрагентами.

Наступну добірку порад щодо взаємодії з партнерами читайте наступного тижня.

Бажаємо успіху!

Деталізовані настанови для бізнесу “Основні принципи виявлення ризиків та їх мінімізації” за посиланням:  https://bit.ly/3yPISV1