Відбувся другий захід у межах Місяця Ділової Доброчесності UNIC Санкції: правила гри в новій реальності

22 травня, 2023
Новина

16 травня відбувся другий захід у межах Місяця Ділової Доброчесності UNIC Санкції: правила гри в новій реальності, який проводився у партнерстві з учасницею Мережі, компанією COSA.

Під час першої панельної дискусії «Ключові аспекти реалізації санкційної політики для бізнесу» експерти обговорили питання запровадження санкцій на ринку України після повномасштабного вторгнення росії, американську і європейську процедури накладання санкцій, залучення банківської системи до реалізації накладених санкцій, контроль з боку регулятора та припинення ведення бізнесу з росією.

Модератор, Павло Верхняцький, керуючий партнер COSA, член Міжнародної робочої групи з питань російських санкцій, член Комітету з питань доброчесності UNIC, підсумував кілька висновків, що озвучували спікери:

  • Санкційна політика є частиною економічного фронту і допомагає бізнесу бути ефективним та боротися з агресором. Усі санкції, запроваджені проти росії, зараз ефективно працюють або на фінальній стадії реалізації: чорний список ФАТФ, санкції на ключові російські банки, замороження суверенних активів рф, тощо. Попри скептицизм щодо дієвості санкцій, вони підривають економічну та військову спроможність росії. Однак досі існують шляхи обходу санкцій, з якими необхідно боротися.
  • Для українського бізнесу, який має принципову політику, важливо розривати будь-які зв'язки з країною-агресором. Існують також міжнародні бізнеси, які мають проукраїнські позиції в Україні, але в той же час вони все ще представлені в росії. Українські офіси цих компаній докладають неймовірних зусиль, щоб переконати головні офіси вийти з ринку росії. Часто, через економічні наслідки для компанії, організаційні процеси або зміну власників, етичні норми відходять на другий план. Але варто наголосити, що сьогодні кожне визнання компанії спонсором війни є величезним ударом по її репутації. Тому це важливий інструмент, який має вплив на перегляд політики компанії та підштовхує їх до виходу з ринку росії.
  • Банки і фінансова система стали першою лінією реалізації санкційної політики держави. Банки не задумуються про необхідність викривання зв'язків з росією, для них це обов'язок та внесок до перемоги. Сьогодні банки насамперед потребують практичних та швидких рішень для імплементації санкційних політик для ефективної роботи. Наприклад, нагальним питанням є уніфікований формат даних про підсанкційних осіб. Має бути запроваджено доступне технологічне рішення. Дані у відкритому та машинно-зчитувальному форматі будуть корисними для швидких рішень, особливо в ті моменти, коли необідно попередити транзакції потенційно підсанкційних осіб.

У другій частині заходу учасники прослухали практичний тренінг «Процедура перевірки контрагентів: покрокові поради».

Переглянути захід можна за посиланням: https://bit.ly/3Ii13rd

Наступний захід в межах Місяця ділової доброчесності UNIC - панельна дискусія: «Податкова ефективність в умовах війни: аналіз ризиків і можливостей для бізнесу та держави».

Зареєструватися на захід і поставити запитання спікерам можна за посиланням: https://forms.gle/Uxkmqrzk4dJXzuC86