Уряд опублікував щорічний звіт виконання Угоди про асоціацію Україна-ЄС за 2022 рік

03 квітня, 2023
Новина

Уряд опублікував щорічний звіт виконання Угоди про асоціацію Україна-ЄС за 2022 рік: Україна вже виконала 72% всіх зобов’язань і збільшила загальний прогрес на 9%  https://bit.ly/3LUBEX5

Зазначається, що найбільшого прогресу досягнуто у таких сферах:

▪ інтелектуальна власність – 94%,

▪ управління державними фінансами – 90%,

▪ статистика та обмін інформацією – 96%,

▪ юстиція, свобода, безпека, права людини – 91%,

▪ гуманітарна політика – 91%.

 Водночас найменший прогрес досягнуто у таких сферах:

▪ податкові питання, науки, технології, інновації та космос – 60%,

▪ соціальна політика та трудові відносини – 54%,

▪ транспорт, транспортна інфраструктура, поштові та кур'єрські послуги – 53%,

▪ захист прав споживачів – 48%,

▪ фінансове співробітництво та боротьба із шахрайством – 24%.

 Як йдеться у звіті, Радою асоціації Україна-ЄС підтверджено, що майбутнє України та її громадян знаходиться у ЄС, надано позитивну оцінку прогресу реформ в Україні, зокрема у сфері боротьби з корупцією, боротьби з шахрайством, відмивання грошей та верховенства права.

 Так, у напрямку просування питання протидії корупції в Україні варто відмітити ухвалення Верховною Радою Антикорупційної стратегії, яка діятиме до 2025 року, а також ухвалення Державної антикорупційної програми, якою встановлюються чіткі показники роботи для кожного органу влади з реалізації цієї стратегії, зокрема, і у питанні рівня толерування корупції у приватному секторі економіки і імплементації антикорупційних стандартів у приватному секторі економіки. UNIC готовий активно долучитися до напрацювання відповідних стандартів та проєктів нормативно-правових актів з метою просування культури доброчесності у приватному секторі економіки. Розроблення таких стандартів важлива за участі фахових організацій та провідних практиків. Сподіваємося на тісну взаємодію з Національне агентство з питань запобігання корупції - НАЗК у напрацюванні таких стандартів.

UNIC вітає такий суттєвий прогрес в адаптації українського законодавства до права ЄС та сподівається на якнайшвидшу імплементацію всіх євроінтеграційних заходів на шляху наближення етапу перемовин про членство України в союзі.