Упорядкування внутрішніх бізнес-процесів

24 березня, 2023
Новина

Налагодження внутрішніх бізнес-процесів та дотримання внутрішніх правил у компанії має вирішальне значення у ефективному впровадженні комплаєнсу. Сьогодні хочемо пояснити, як саме упорядкування внутрішніх бізнес-процесів може убезпечити бізнес від правопорушень та ризиків.

1. Встановлення лімітів, обмежень щодо спрямування та контроль корпоративних витрат компанії.

Відсутність контролю за корпоративними витратами компанії може призвести не лише до зловживання (в т.ч. нецільового використання коштів) та шахрайства з боку окремих працівників, а й до серйозних негативних наслідків застосування антикорупційного екстериторіального законодавства, наприклад, Закону Великобританії «Про боротьбу з хабарництвом» (UK Bribery Act/UKBA) або Закону США «Про корупцію за кордоном» (Foreign Corrupt Practices Act/FCPA). Зокрема, FCPA, федеральний закон США, забороняє всі види хабарництва (щодо державних службовців по всьому світу), отримання будь-яким можливим способом вигоди від зловживання повноваженнями відповідними посадовими особами. Отже, компанія, на яку поширюється дія FCPA, працівником якої за корпоративні кошти буде надано неправомірну вигоду посадовцю, скажімо в Україні, може отримати штраф величезний штраф (це десятки а то і сотні міліонів доларів) за такий корупційний проступок.

2. Запровадження електронних систем супроводження бізнес-процесів

Електронні системи супроводження бізнес-процесів дають змогу систематизувати, усунути прогалини та краще відстежувати можливі порушення.

3. Встановлення процедур погодження та обліку благодійних внесків та спонсорських платежів

За відсутності відповідних процедур здійснення таких внесків і платежів може бути кваліфіковано як надання неправомірної вигоди. Між іншим, той же FCPA встановлює відповідальність за невпровадження надійної комплаєнс-системи, а також відсутність точної та прозорої внутрішньої документації та книг обліку компанії.

Що з переліченого ви запровадили у вашій компанії?

Деталізовані настанови для бізнесу “Основні принципи виявлення ризиків та їх мінімізації” за посиланням:  https://bit.ly/3yPISV1