UNIC звернулася до Уряду з пропозиціями щодо концепції реформування відповідальності юридичних осіб

02 серпня, 2023
Новина

 

Всеукраїнська Мережа Доброчесності і Комплаєнсу (UNIC) звернулась до Керівника Офісу Президента України Єрмака Андрія з проханням посприяти доопрацюванню концепції реформування інституту відповідальності юридичних осіб за хабарництво іноземних державних посадових осіб, а також врахувати ряд пропозицій у напрямку вирішення цього питання.

Як йдеться у зверненні, UNIC цілком підтримує прагнення держави переглянути засади відповідальності юридичних осіб і забезпечити тим самим умови для подальшого розвитку культури антикорупційного комплаєнсу в Україні, однак, учасники Мережі не погоджуються із позицією з даного питання, напрацьованою робочою групою при Офісі Президента України. На переконання спільноти, запропонована концепція не повною мірою узгоджується із міжнародними стандартами та викликає значне занепокоєння через надмірні ризики для бізнесу.

Зокрема, робоча група пропонує запровадити цивільну за своєю природою відповідальність юридичної особи, орієнтуючись на модель цивільної конфіскації. Відтак, автори концепції прагнуть перекласти тягар доведення з держави на бізнес, який має доводити свою невинуватість в інкримінованому діянні.

«UNIC погоджується з тим, що такий підхід є виправданим, коли мова йде про високопосадовців, які наживають свої статки у незаконний спосіб. Однак логіка такого рішення є неприйнятною, коли йдеться про суб'єктів господарювання, адже вона суперечить засадничим принципам притягнення до відповідальності, посягає на гарантовану статтею 41 Конституції України непорушність права власності, створює значні передумови тиску на бізнес та прихованого рейдерства», - наголошується у зверненні.

Учасники спільноти глибоко переконані, що позитивних наслідків реформа може досягти лише у разі подальшого удосконалення та автономізації інституту кримінальної відповідальності юридичної особи у вигляді застосування заходів кримінально-правового характеру.

Експерти Мережі пропонують запровадити наступні пропозиції, що відображають кращі практики впровадження стандартів ОЕСР:

- передбачити відповідальність юридичної особи за дії, які фізична особа вчинила, реалізуючи повноваження в широкому спектрі системи прийняття рішень в компанії;

- запровадити інститут угод зі слідством та можливість суб'єкта господарювання бути ініціатором укладення таких угод;

- передбачити, що угоди зі слідством можуть бути досягнуті як до, так і після висунення обвинувачення, з або без визнання компанією вини у вчиненому злочині;

- запровадити інститут комплаєнс-зобов'язань як один із видів санкцій (умов) в угодах зі слідством;

- заснувати інститут зовнішнього комплаєнс-монітора, який буде здійснювати зовнішній контроль та оцінку діяльності юридичної особи щодо повного виконання взятих на себе зобов'язань з комплаєнсу та звітувати перед Національним агентством з питань запобігання корупції.

Враховуючи, що концепція реформування інституту відповідальності юридичних осіб після її запровадження буде стосуватися подальшого розвитку всього сектору економіки України, UNIC пропонує до аналізу даної концепції долучити експертів Мережі, а також провідних експертів інших бізнес-асоціацій, таких як Американська торгівельна палата в України, Європейська бізнес асоціація та Спілка українських підприємців, для вироблення єдиної погодженої концепції щодо відповідальності юридичних осіб.

Повний текст позиції UNIC https://bit.ly/3Kog1wF