UNIC виступила на Форумі антикорупційних уповноважених «Ключі до прозорого відновлення»

04 травня, 2023
Новина

Минулого тижня UNIC виступила на Форумі антикорупційних уповноважених «Ключі до прозорого відновлення», організованого Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Під час панельної дискусії Форуму «Професійний розвиток антикорупційних професіоналів: тренди та виклики» представники НАЗК, НАБУ, Агентства відбудови говорили про нові виклики, які стоять перед антикорупційними уповноваженими через воєнну агресію та відновлення України, механізми збереження прозорості у всіх процесах причетних стейкхолдерів - як з державного, так і з приватного секторів, вимоги міжнародних організацій до залучених до відбудови сторін та пріоритетність підвищення обізнаності саме антикорупційних уповноважених.

До цієї дискусії доєдналася Юлія Врублевська, проектна координаторка UNIC, та розповіла учасникам про запит бізнесу на прозорість у процесах відновлення та покладення пов’язаних із цим сподівань саме на комплаєнс офіцерів як одну з найперших ліній захисту державних компаній. Додатково Юлія презентувала кращі практики приватного та публічного секторів у побудові системи компланс-контролю підприємств, зокрема успіхи учасників партнерської програми для державних компаній UNIC, а також звернула увагу на поточні активності Мережі для підтримки бізнесу і освітні проекти з поширення доброчесності. Також серед спікерів панелі виступила Тетяна Коротка, заступниця бізнес-омбудсмена України, членкиня Виконавчого комітету UNIC, яка розповіла уповноваженим державних підприємств про весь спектр питань (в сфері інфраструктури, енергетики, транспорту та містобудування), з якими звертається бізнес до Рада бізнес-омбудсмена.

У практичній частині Форуму Мережа організувала воркшоп за участі експертів з Організації економічного співробітництва та розвитку (OECD) і консалтингової компанії COSA на тему "Основні кроки побудови комплаєнсу у державних компаніях відповідно до міжнародних стандартів". Крім того, партнер UNIC Професійна асоціація корпоративного управління - ПАКУ, також долучилася до заходу і провела воркшоп «До культури відкритості через роботу з викривачами» із залученням члена Виконавчого комітету UNIC Олега Лагодієнка, засновника та директора компанії Ethicontrol.

Використовуючи майданчик Форуму, Міністерство презентувало Стратегію професійного розвитку антикорупційних уповновноважених Міністерства, органів, які координуються міністерством, та держкомпаній, які входять до сфери його управління.

Наступні кроки Міністерства з впровадження стратегії навчання уповноважених передбачають:

  • Програму професійної адаптації для всіх уповноважених з досвідом роботи до 1 року
  • Підготовку уповноважених за програми навчання тренерів
  • Розробку єдиної цифрової платформи для внутрішньої взаємодії
  • Співпрацю з навчальними центрам, де уповноважені можуть покращувати свої знання.

Дякуємо нашим партнерам за проведення воркшопів та вітаємо Міністерство з ініціативою підтримки професіоналізму і освіти працівників комплаєнсу!