Рекомендації UNIC включено до пілотного звіту OECP щодо антикорупційних реформ в Україні

08 червня, 2022
Новина

Антикорупційна мережа для Східної Європи та Центральної Азії, Організація економічного співробітництва та розвитку (АКМ OECD) опублікувала новий звіт та рекомендації для України, в межах 5-го раунду моніторингу Стамбульського плану дій щодо боротьби з корупцією. Звіт було затверджено на пленарному засіданні АКМ ОЕСР наприкінці 2021 року ще до повномаштабного вторгнення росії до України.

У звіті аналізуються антикорупційне законодавство та політика, українські антикорупційні інституції, практика розслідування та судового переслідування корупційних правопорушень, а також доброчесність у приватному секторі. Звіт містить сфери, які необхідно покращити, і надає рекомендації для виконання урядом. На сьогодні рекомендації є ще актуальнішими і мають лягти в основу Плану відновлення України, про що UNIC активно наголошує під час роботи та засідань Робочої групи з антикорупційної політики Національної Ради з відновлення України від наслідків війни. Всеукраїнська мережа доброчесності та комплаєнсу була залучена до проведення 5-го раунду моніторингу. Експерти та учасники Мережі долучалися до зустрічей з моніторинговою групою АКМ ОЕСР в 2021 році.

Раді, що подані ранiше рекомендації від Мережі щодо доброчесності в приватному секторі та державних підприємств було включено до нового звіту. Серед іншого запропоновано врегулювання на законодавчому рівні та впровадження обов'язкових інструментів «антикорупційного комплаєнсу», як системи єдиних правил та стандартів етичного ведення бізнесу. Також пропонується стимулювати державні компанії приєднуватися до таких Мереж як UNIC з метою заохочення розбудови їх комплаєнс-офісів.

Запрошуємо переглянути повний текст Звіту за посиланням:

https://www.oecd.org/corruption/anti-bribery/corruption/acn/anti-corruption-reforms-in-ukraine-b1901b8c-en.htm?fbclid=IwAR26ObGmQfuwioAr94yrRJQz1u-y6MKCm6T9smySSlty60kkDQ-QePq4Mzc