Рекомендації щодо перевірки кандидатів на посади, що вразливі до корупційних ризиків

21 серпня, 2023
Новина

Продовжуємо ділитися рекомендаціями щодо перевірки кандидатів на посади, що вразливі до корупційних ризиків. Сьогодні поговоримо про відповідальних та організацію процесу перевірки кандидатів на посади.

Зазвичай організацією перевірок кандидатів у компаніях займаються особи, відповідальні за запобігання та виявлення корупції, - уповноважені з антикорупційної діяльності чи комплаєнс офіцери (уповноважені). У невеликих компаніях цей функціонал може бути передано іншим посадовцям, наприклад, юридичній чи кадровій службі.

Для впровадження заходів перевірки кандидатів уповноважені співпрацюють зі службою управління персоналом компанії. Така взаємодія має бути передбачена Порядком здійснення перевірки та визначати чіткий алгоритм дій.

Якщо кандидат відповідає усім необхідним вимогам та отримує підтримку керівника структурного підрозділу, у якому він претендує на посаду, – відповідальний працівник передає необхідні дані для перевірки уповноваженому.

У Порядку варто передбачити строк для передачі даних – зазвичай це 3 робочі дні після підтвердження можливості призначення.

Уповноважений перевіряє подані документи та інформацію, порівнюючи їх з знайденою інформацією про кандидата. Перевірка проводиться в межах закону та за допомогою загальнодоступних джерел, державних реєстрів, публічних або приватних баз даних, які дозволені законом.

Для перевірки, уповноваженому рекомендується спілкуватися з колегами, партнерами та іншими особами з попереднього місця роботи кандидата. Такі інтерв'ю можна комбінувати з пошуком інформації у відкритих джерелах.

Після перевірки, уповноважений готує письмовий звіт для керівника компанії про наявність чи відсутність корупційних ризиків у кандидатів на посаду.

Основою для цього посту стали Методичні рекомендації Національного агентства з питань запобігання корупції, із підготовкою яких допомагали експерти UNIC. Детальніше про перевірки читайте за посиланням:  https://bit.ly/3DQO9xP