Прозора і підзвітна відбудова України залежить від доступності відкритих даних — Відкрита заява RISE Ukraine - Coalition for Reconstruction

11 січня, 2023
Новина

Прозора і підзвітна відбудова України залежить від доступності відкритих даних — Відкрита заява RISE Ukraine - Coalition for Reconstruction

UNIC, як член Коаліції RISE Ukraine, прагне підтримати відновлення та модернізацію України після війни та збільшити обсяг коштів, виділених на відбудову, забезпечити їх прозоре та ефективне використання.

Досягнення цієї мети наразі під загрозою, адже після введення воєнного стану з публічного доступу зникли цінні набори відкритих даних, на яких роками будувалась інфраструктура прозорості і антикорупції в Україні.

Інформація, що міститься у відкритих реєстрах та базах даних, є першочерговою основою участі громадськості в антикорупційній діяльності, та дозволяє здійснювати постійний моніторинг та аналіз для запобігання вчиненню зловживань та розкрадань бюджетних коштів, нецільовому використанню державних та комунальних ресурсів, що особливо важливо саме зараз, під час російсько-української війни.

Доступ до відкритих даних для бізнесу також є не менш важливим, оскільки представники бізнесу у тій чи іншій мірі долучаються до антикорупційного моніторингу та контролю дій влади – через участь у діяльності асоціацій, залученість до роботи громадських та наглядових рад органів влади, співпрацю з громадськими організаціями, які займаються антикорупційними розслідуваннями, тощо. Крім того, доступ до відкритих реєстрів та баз даних для бізнесу є критично важливим з точки зору знання своїх підрядників, клієнтів, партнерів та потенційних працівників.

Ми вважаємо, що тимчасове обмеження доступу до окремої інформації під час війни може бути обґрунтованим, але повинне бути пояснене та відповідати чітким критеріям визначення чутливої для безпеки інформації. Тому необхідно переглянути підхід хаотичного закриття доступу до відкритих даних.

Закликаємо розпорядників інформації:

  • Терміново відновити доступ до пріоритетних наборів даних, в обсязі, що не несе загрози безпеці;
  • Для інформації, яка несе загрози безпеці й прихована на цій підставі, оприлюднити обґрунтування таких рішень.

Коаліція RISE сформулювала конкретні пропозиції щодо відновлення доступу до пріоритетних наборів даних.

Повний текст відкритої заяви https://bit.ly/3CF5IRc