Прес-конференція, організована партнером UNIC , Національним агентство з питань запобігання корупції - НАЗК

23 листопада, 2022
Новина

У п’ятницю, 18 листопада, відбулася прес-конференція, організована партнером UNIC Національне агентство з питань запобігання корупції - НАЗК, під час якої відбулася презентація нового дослідження «Корупційні ризики під час обмеження обігу лікарських засобів в умовах воєнного стану», що стосується Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про лікарські засоби», прийнятого Верховною Радою України 22 травня 2022 року, а також низки підзаконних актів, які були розроблені на його виконання.

 Заявлена мета цього Закону – обмежити обіг в Україні лікарських засобів, виробництво яких хоча б частково розташовано в рф або білорусі, та щоб у світі також відмовилися від подібних постачань. Водночас, всупереч заявленій меті, Закон містить занадто широкі критерії, які дозволяють обмежити обіг майже будь-яких лікарських засобів, вироблених в єропейських та інших країнах, що не мають прямого відношення до країн-агресорів.

 Лана Сінічкіна, член Виконавчого комітету UNIC, керівник практики охорони здоров'я та фармацевтики Arzinger під час прес конференції презентувала позицію фармацевтичної групи UNIC та детально розповіла про те, які корупційні ризики приховані в Законі: “Сама законодавча ініціатива з самого початку містила низку корупціогенних факторів. Ці ризики неможливо мінімізувати на підзаконному рівні, тому наша позиція розробити та внести зміни до Закону України «Про лікарські засоби», щоб привести його назву та задекларовану мету змісту відповідних норм, що він встановлює. Необхідно усунути передумови для ручного механізму фільтрації ринку лікарських засобів на користь чиїхось комерційних інтересів”.

 UNIC вітає результати дослідження НАЗК, оскільки в рамках роботи фармацевтичної групи Мережі експерти опрацьовували законодавчі ініціативи МОЗ з цього питання та направляли до компетентних органів позицію UNIC щодо корупційних ризиків, ризиків монополізації, потенційних загроз життю пацієнтів та збитків для економіки України у разі реалізації цих ініціатив.

 Більше про рекомендації НАЗК можна прочитати у дослідженні за посиланням http://bit.ly/3Viur4m

 Переглянути презентацію дослідження онлайн: http://bit.ly/3GtIVKM