28 грудня, 2021
Новина

Спільно з Організацією економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), Всеукраїнська Мережа Доброчесності та Комплаєнсу (UNIC) провела стратегічну нараду для профільних заступників ключових міністерств у відомстві яких є державні компанії що працюють в енергетичній сфері. Під час наради було зосереджено увагу на корупційних ризиках в управлінні державним компаніями та викликах на шляху до запровадження корпоративної доброчесності.

Сьогодні Український Уряд потребує підтримки в ефективній реалізації стандартів та зобов’язань, взятих на себе відповідно до плану дій щодо реалізації Меморандуму про взаєморозуміння між Урядом України та Організацією економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР).

Рекомендації Ради ОЕСР стосовно Керівних принципів щодо боротьби з корупцією та забезпечення доброчесності для підприємств державної форми власності покликані допомогти державам як власникам забезпечити належний рівень доброчесності та боротьби з корупцією на державних підприємствах. Від ОЕСР у заході взяли участь Ханс Крістіансен, Голова Секретаріату Робочої групи ОЕСР з питань державної власності та практики приватизації, Ольга Савран, Менеджер Антикорупційної мережі ОЕСР для країн Східної Європи та Центральної Азії, Тетяна Хаванська, Антикорупційний аналітик, керівник проєкту в Україні, ОЕСР. Від Уряду України до дискусії приєдналися Денис Кудін, перший заступник Міністра економіки України, Дмитро Сенниченко, Голова Фонду державного майна України, Іван Пресняков, Заступник Голови Національного агентства з питань запобігання корупції, Сергій Дехтяренко, Заступник Державного секретаря Кабінету Міністрів України, Олександр Краснолуцький, Заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України, Ольга Бабій, член НКРЕКП.

Ольга Савран, Менеджер Антикорупційної мережі ОЕСР для країн Східної Європи та Центральної Азії

«У межах співпраці з Україною ми багато років працюємо і проводимо моніторинг у межах проекту 5-го раунду моніторингу Антикорупційної мережі для Східної Європи та Євразії  ОЕСР в межах Стамбульського плану дій з протидії корупції і будемо щорічно проводити такий аналіз, публікувати звіт про прогрес або регрес. Одним із висновків доповіді є те, що держава як власник поки ще не зробили все необхідне для того, щоб запобігти корупційній складовій. У 2021 році ОЕСР також прийняла нове Керівництво з боротьби з корупцією у державних компаніях, які є керівним документом для всіх країн ОЕСР та для України. Одним із важливих викликів є «тон згори», а також пріоритети, які держава має визначити для подолання корупції в енергетичному секторі».

Антоніна Прудко, Голова Секретаріату UNIC

«UNIC, як ініціатива колективної дії, що має необхідну експертизу в питаннях доброчесного і відповідального ведення бізнесу та розуміє механізми застосування інструментів, зокрема ОЕСР може стати ефективною платформою для спілкування ключових стейкхолдерів та допомогти у питаннях роз’яснення стандартів ОЕСР, створенні простих алгоритмів з їх імплементації на підприємствах, забезпечити освіту в даному напрямку та допомогти виробити відповідні політики. Єдине, що потрібно – це політична воля уряду та керівництва ДП, а також “тон та дія згори”, який би постійно демонстрував прихильність ДП до питань відповідального ведення бізнесу та культури доброчесності».

Денис Кудін, Перший заступник Міністра економіки України

«Міністерство економіки є головним урядовим уповноваженим безпосередньо впровадження стандартів ОЕСР, це стосується не тільки антикорупційних процедур а й корпоративного управління. Роль міністерства економіки полягає у тому, щоб бути драйвером у реалізації реформи корпоративного управління на рівні підприємств державного сектору економіки всіх галузей і енергетчної закрема, у своєчасному і якісному формуванні наглядових рад, які уже в  свою чергу зможуть призначати такі кадри, які будуть пронизані духом і ідеєю корпоративної реформи і антикорупційних політик ОЕСР. На нашу думку, для того щоб унеможливити зловживання потрібно створювати системи, які такі зловживання не дозволяють. Мінекономіки готові активно впроваджувати Рекомендації ОЕСР».

За результатами наради, як наступний крок у допомозі Уряду України в імплементації Керівних принципів ОЕСР щодо боротьби з корупцією, перш за все, в енергетичній сфері, ОЕСР ініціюватиме підписання декларації усіма зацікавленими сторонами від Уряду України та ОЕСР з розробкою покрокового плану дій підтримки Уряду з впровадження Керівних принципів та передового досвіду ОЕСР.

Представники UNIC висловили готовність стати майданчиком для побудови ефективного діалогу між бізнесом та Урядом у питаннях імплементації Керівних принципів ОЕСР щодо боротьби з корупцією та запропонували вже наявні в Мережі інструменти для посилення практик доброчесності на державних підприємствах.

Ми вдячні представникам Уряду України за відкритість та готовність виконувати роль активного лідера у напрямку боротьби з корупцією та забезпечення доброчесності.