Новий освітній курс на Дія.Бізнес про мінімізацію ризиків та розбудову комплаєнсу бізнесом

18 березня, 2024
Новина

На порталі Дія.Бізнес доступний новий освітній курс «Зміцнюючи доброчесність: мінімізація ризиків та розбудова комплаєнсу бізнесом під час відбудови», який допоможе підприємцям здобути базові знання та розвинути практичні навички у сфері доброчесності та комплаєнсу, необхідні для посилення ділової репутації, що сприятиме розвитку та масштабуванню бізнесу в сучасних умовах.

«Будівництво довіри, зміцнення прозорості та підзвітності систем є невід'ємною частиною відновлення України. Саме на це UNDP надзвичайно зосередила увагу у своєму внеску в процес відновлення, підтримуючи уряд, народ, неурядові організації та бізнес-сектор, щоб залишатися активними партнерами на шляху відновлення. Важливим аспектом цього є принцип прозорих бізнес-практик, які створюють рівні умови для всіх зацікавлених сторін. Переходячи до фази відбудови, надзвичайно важливо, щоб бізнес демонстрував високі стандарти чесності та дотримання норм. Це не лише зміцнює довіру серед внутрішніх та міжнародних інвесторів, але й позиціонує Україну як конкурентоспроможний майданчик для міжнародних інвестицій. Прозорість діяльності та дотримання вимог не є просто етичним вибором; це стратегічні необхідності, які сприяють економічній жвавості і прозорому та інклюзивного розвитку, необхідні для економічного відновлення України», — зазначив Христофорос Політіс, заступник постійного представника UNDP в Україні.

 

Спікери курсу — представники українського бізнесу, які вже успішно впроваджують комплаєнс на своїх підприємствах й діляться з глядачами практичним інструментами та релевантним досвідом.

 

«У поточних реаліях України важливість комплаєнсу та питання доброчесного ведення бізнесу складно переоцінити, адже воно впливає на належне функціонування бізнес-середовища, побудову довіри та налагодження відносин з партнерами, формування репутації компанії, а також залучення іноземних інвестицій. Тому запровадження комплаєнсу для МСБ в Україні важливо не лише з юридичної точки зору, але й стратегічно необхідно для стійкого розвитку. Курс є унікальним, оскільки вперше в Україні переймаючи іноземну практику, містить акумульовану цінну інформацію та поради адаптовані для допомоги МСБ у запровадженні комплаєнс-системи в свої бізнес-процеси», — відзначила Антоніна Прудко, Голова Секретаріату UNIC.

Під час перегляду серій курсу можна дізнатися про:

  • важливість репутації бізнесу
  • структуру та побудову ефективної комплаєнс-системи для мінімізації ризиків
  • побудову прозорих бізнес-процесів для потенційної участі у проєктах відбудови України
  • перевірку контрагентів
  • ефективну роботу з персоналом та комунікацію тощо

 

Унікальність курсу в тому, що він адаптований для середнього та малого бізнесу і побудований на основі міжнародних стандартів у сфері ділової доброчесності.

«Етика та легальність бізнесу — це важлива частина іміджу та репутації України, на якій ґрунтується наша співпраця з іноземними партнерами та їх економічна підтримка. Це і залучення інвестицій в майбутньому та загалом приватного сектору до раннього відновлення України та подолання наслідків цієї війни, і підвищення конкурентоспроможності України, і зменшення рівня корупції. Тому вкрай важливо популяризувати практику запровадження комплаєнсу українським бізнесом. Мене тішить, що це всесторонньо підтримується нашими потужними міжнародними партнерами. Це справді партнерський внесок у розвиток і підтримку українського бізнесу не лише для стійкості української економіки, але і забезпечення економічної безпеки всього європейському регіону», — прокоментувала Тетяна Коротка, Заступниця бізнес-омбудсмена України.

 

Освітній курс «Зміцнюючи доброчесність: мінімізація ризиків та розбудова комплаєнсу бізнесом під час відбудови» містить 12 серій тривалістю 6-12 хвилин, які можна переглянути у будь-який зручний час.

 

«Під час повномасштабної війни та в післявоєнній відбудові України доброчесність та комплаєнс стають фундаментальними для розвитку українського підприємництва. Саме тому цей освітній курс створений, щоб допомогти представникам бізнесу опанувати основи доброчесної роботи, побудувати систему прозорих бізнес-процесів, мінімізувати ризики та стати конкурентоспроможними на ринку», підкреслив Андрій Ремізов, директор Офісу з розвитку підприємництва та експорту.

 

Після проходження освітнього курсу підприємці отримають інструментарій для впорядкування внутрішніх процесів та підтримання високих стандартів етичного ведення бізнесу.

 

Окрім того, на порталі Дія.Бінес доступний корисний гайд «Compliance Navigator: шлях до відповідального та ефективного бізнесу» у якому представники бізнесу знайдуть інструменти комплаєнсу, корисні посилання для перевірки контрагентів та працівників, а також рекомендації й практичні кроки для успішного впровадження комплаєнс-системи.

Довідково:

  • Освітній курс розроблено Всеукраїнською Мережею Доброчесності та Комплаєнсу (UNIC) спільно з Офісом з розвитку підприємництва та експорту, національним проєктом Дія.Бізнес за підтримки UNDP в Україні та фінансування Урядів Японії та Німеччини.
  • UNIC здійснює свою діяльність у межах інституційної підтримки Антикорупційної ініціативи ЄС (EUACI) - провідної антикорупційної програми в Україні, що фінансується ЄС, співфінансується і впроваджується Міністерством закордонних справ Данії.