Упорядкування внутрішніх бізнес-процесів

18 березня, 2023
Новина

Налагодження внутрішніх бізнес-процесів та дотримання внутрішніх правил у компанії має вирішальне значення у ефективному впровадженні комплаєнсу. За допомогою прикладів хочемо сьогодні показати, як саме упорядкування внутрішніх бізнес-процесів може убезпечити бізнес від правопорушень та ризиків.

1. Періодична внутрішня ротація працівників, що відповідають за роботу з певними клієнтами / за певні напрями

Така ротація слугує механізмом запобігання посадовим зловживанням та корупційним проявам.

2. Регламентація та відслідковування повноважень на підписання документів, контроль

Важливо перевіряти, щоб документи підписувалися посадовими особами компанії, які мають на це відповідні повноваження. У випадку недотримання цього базового правила може настати низка негативних наслідків (наприклад, визнання договору недійсним з подальшими фінансовими втратами для компанії).

3. Запровадження повідомлення про конфлікт інтересів і процедури врегулювання конфлікту інтересів

При прийомі на роботу працівник повинен письмово засвідчити відсутність конфлікту інтересів, а також зобов’язатися письмово повідомляти про будь-який реальний чи потенційний конфлік інтересів у разі його виникнення.

Окрім цього, у компанії періодично (не менше одного разу на рік) слід проводити процедуру підтвердження ключовими працівниками відсутності конфлікту інтересів. До початку співпраці з контрагентом також необхідно переконатись у відсутності конфлікту інтересів. Врегулювання конфлікту інтересів повинно відбуватись відповідно до процедури, затвердженої в компанії. Неповідомлення про конфлікт інтересів повинно тягнути за собою дисциплінарну відповідальність.

Що з переліченого ви запровадили у вашій компанії?

Деталізовані настанови для бізнесу “Основні принципи виявлення ризиків та їх мінімізації” за посиланням:  https://bit.ly/3yPISV1