FATF призупинила членство росії в організації

28 лютого, 2023
Новина

FATF призупинила членство росії в організації

 24 лютого Міжнародна група з протидії відмиванню брудних грошей FATF повністю призупинила членство росії в організації.

 Про відповідне рішення повідомили на сайті організації http://bit.ly/3Y0fbdF

 Рішення призупинити членство росії FATF пояснила тим, що війна проти України суперечить основним принципам організації, «спрямованим на сприяння безпеці й цілісності світової фінансової системи», а також «грубо порушує зобов'язання щодо міжнародної співпраці та взаємної поваги».

 Водночас рф, як і раніше, несе відповідальність за виконання своїх зобов’язань щодо впровадження Стандартів FATF і має продовжувати виконувати свої фінансові зобов’язання.

 Крім того, росія залишиться учасником Глобальної мережі на правах активного члена Євразійської групи щодо боротьби з відмиванням грошей (EAG) та збереже за собою права члена EAG.

Як призупинення членства в FATF вплине на росію?

Нагадаємо, що FATF – це міжурядовий орган, завданням якого є розробка і сприяння стратегії боротьби з відмиванням грошей як на національному, так і на міжнародному рівнях. Зараз організація налічує 37 країн-учасниць. Членство у FATF дозволяє відслідковувати походження коштів при здійсненні платежів між країнами.

Після призупинення членства росії у групі, всі глобальні компанії мають бути більш обережні і уважні при взаємодії з росією та ретельно оцінювати ризики, пов'язані з такою взаємодією. Глобальні юрисдикції також мають посилити свої правила та оновити рекомендації щодо ризиків на ринках.

Є сподівання, що вказане рішення FATF допоможе міжнародним мережам, які досі працюють у рф, якнайшвидше прийняти рішення про вихід з ринку, як маркованого надзвичайно ризиковим.

Чому даний крок не є остаточною перемогою України в цьому питанні?

FATF не внесла Росію у свій чорний список, як цього просила Україна. Саме виключення, а не призупинення членства росії у FATF, а також внесення країни у чорний список організації є найефективнішими інструментом для обмеження доступу країни-терористки до світової економіки.

 UNIC вітає зрушення в цьому питанні та сподівається на якнайшвидше рішення про внесення країни-агресора до чорного списку FATF.

Дякуємо Міністерство фінансів України та Держфінмоніторингу за пророблену роботу та суттєвий внесок в просуванні цього питання: від початку повномасштабної війни рф проти України було направлено більше 200 звернень до країн-членів FATF та різноманітних міжнародних організацій щодо підтримки повного виключення рф із FATF та включення її до санкційного списку FATF.