Американський закон про корупцію за кордоном - поширення і відповідальність

05 травня, 2023
Новина

При веденні бізнесу в Україні необхідно дотримуватися вимог українського законодавства. При цьому, міжнародне регуляторне поле поповнюється актами, які стимулюють, а часто і зобов’язують компанії з інших юрисдикцій відповідати певним правилам. Такими актами зі сфери боротьби з корупцією є, наприклад:

  • американський Закон про корупцію за кордоном (Foreign Corrupt Practices Act (FCPA));
  • британський Закон про хабарництво (UK Bribery Act);
  • французький Антикорупційний закон (Sapin II).

Для прикладу розглянемо суб’єктів, на яких поширюється дія FCPA, а також відповідальність за його недотримання.

FCPA зобов’язані дотримуватися:

  • Емітенти публічної фондової біржі в США (їх посадові особи, директори, агенти і співробітники – стосується як головних офісів, так і афілійованих осіб по всьому світу);
  • Американські «вітчизняні підприємства» (компанії, зареєстровані за законодавством США чи основним місцем діяльності яких є США, а також особи, які є громадянами/резидентами США);
  • Особи, які перебувають на території США;
  • Особи, незалежно від національної приналежності, що діють від імені емітентів, «вітчизняних підприємств» (наприклад, українська компанія, що діє в якості посередника, агента, комісіонера, дистриб’ютора або партнера спільного підприємства особи, що підпадає під дію FCPA).

Порушення норм FCPA тягне за собою накладення досить серйозні кримінальних, цивільно-правових та інших санкцій як для фізичних (засновників компаній, посадових осіб підприємства, осіб, що здійснюють діяльність від імені компаній), так і для юридичних осіб (емітентів, афілійованих особи, дочірніх компаній, дистриб’юторів).

2020 рік став рекордним з точки зору грошових санкцій: порушники FCPA за рік сукупно сплатили $ 5,8 млрд. Зокрема, у 2020 році було накладено два найбільшіза 44-річну дію FCPA штрафи – $ 3,3 млрд і $ 2,1 млрд – на фінансовий конгломерат Goldman Sachs Group Inc. і на авіабудівну компанія Airbus SE відповідно.

Рекордні строки ув’язнення для посадовців компаній за порушення FCPA становили 15 років, 13 років і 7 років. Також до порушників можуть застосовуватись такі заходи, як: припинення діяльності компанії, відсторонення від укладення угод з урядом, відсторонення від співпраці з міжнародними банками розвитку, призупинення дії або скасування окремих привілеїв щодо експорту, а також призначення особи для здійснення незалежного корпоративного моніторингу (що тягне за собою значні фінансові витрати для бізнесу).

Деталізовані настанови для бізнесу “Основні принципи виявлення ризиків та їх мінімізації” за посиланням:  https://bit.ly/3yPISV1