24 травня відбувся черговий захід у межах Місяця Ділової Доброчесності UNIC

01 червня, 2023
Новина

24 травня відбувся черговий захід у межах Місяця Ділової Доброчесності UNIC на тему «Податкова ефективність в умовах війни: аналіз ризиків і можливостей для бізнесу та держави”, який проводився у партнерстві з Адвокатською компанією "Соколовський і Партнери" та адвокатським об'єднанням Arzinger.

Під час панельної дискусії спікери обговорили, як бізнесу підготуватися до податкових перевірок з 1 липня та на що потрібно звертати увагу платникам податків, щоб не доводити до судової практики.

Тетяна Лисовець, керівник судової практики, Старший партнер, Адвокат в АК «Соколовський і Партнери», член експертної групи за податковим напрямком UNIC, наголосила на наступних моментах:

  • Законопроєкт №8401 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» невпинно наближає бізнес до точки, коли воєнні податкові послаблення припинять свою дію. Якщо законопроєкт буде ухвалено, з 1-го липня переважна більшість воєнних норм припинить своє існування, навіть якщо збройна агресія продовжуватиметься.
  • Згідно з документом, передбачається скасування спрощеної системи оподаткування на період воєнного стану зі сплатою 2% ЄП, звільнення від сплати ЄСВ за себе для ФОПів 1 та 2 групи єдиного податку, скасування мораторію на застосування штрафів та пені за порушення розмірів і термінів сплати податків, зборів та ЄСВ, порядку застосування РРО і скасування мораторію на проведення контрольно-перевірочних заходів.
  • Даний законопроєкт також передбачає сплату податкових зобов'язань по операціям з постачанням послуг нерезидентом на митній території України, шляхом відтермінування права на податковий кредит по таким операціям на наступний звітний період. Фактично безвідсоткове запозичення коштів у бізнесу
  • Не зважаючи на те, буде ухвалений законопроєкт чи ні, бізнесу необхідно підтягнути всі “хвости” на випадок повернення до старої системи оподаткування та перевірок.

Катерина Гупало, Партнер, Адвокат ЮК Arzinger, також розповіла про податкові перевірки та як до них підготуватися:

  • Законопроєкт №8401 передбачає відновлення перевірок, і всі обмеження в частині перевірок будуть скасовані.
  • Планові перевірки обов'язково передбачаються в плані-графіку, який публікується до 25 грудня року, що передує року перевірки. Тому варто перевірити, чи ваш бізнес знаходиться у такому списку.
  • Якщо ви бачите себе в плані-графіку на перевірку, то можете надіслати запит, на основі яких критеріїв вас віднесли до ризикових. Таким чином, ви зможете оцінити ситуацію і, можливо, внести корективи за необхідності. Якщо ви вважаєте, що вас внесли до плану-графіку безпідставно, тоді необхідно розглядати питання щодо недопуску до перевірки.
  • Позапланові перевірки відбуваються без попередження та можуть проводитися з будь-якою періодичністю за наявності підстав. Такими підставами можуть бути: отримання податкової інформації, виявлення недостовірних даних, заявлення бюджетного відшкодування.
  • Так званий перевіряємий період охоплює 1095 днів. Однак, варто починати відлік з початку карантину 18 березня 2020 року та введення воєнного стану, коли було зупинено перебіг строків давності. Тож, необхідно зберігати документи з 18 березня і протягом +1095 днів з початку карантину на випадок податкових перевірок.
  • Ризики в результаті недопуску до перевірки: арешт майна, арешт грошових коштів на рахунку. Однак, варто пам’ятати, що майно, на яке не може бути заявлено стягнення, не підлягає арешту. Рішення контролюючого органу про арешт має бути підтверджене судом протягом 96 годин. Крім того, арешт грошових коштів на банківському рахунку вимагає наявності податкового боргу та недостатності іншого майна.

Довідково: 29 травня Верховна Рада схвалила за основу законопроєкт №8401 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану». Очікується, що закон набуде чинності з 1 липня 2023 року - так передбачено домовленостями з МВФ.

Переглянути захід можна за посиланням: https://bit.ly/42d6SwY

Наступний захід в межах Місяця ділової доброчесності UNIC - відкритий діалог «Від Лугано до Лондона: бачення доброчесного бізнесу відбудови України»

Зареєструватися на захід і поставити запитання спікерам можна за посиланням: https://forms.gle/rdjwjMEjgnJAL9oAA