UNIC взяв участь у Конференції з питань відновлення України у Берліні: ключові висновки

24 червня, 2024
Новина

11-12 червня Голова Виконавчого комітету UNIC Гліб Бакалов та Голова Секретаріату Антоніна Прудко взяли участь у Конференції з питань відновлення України (URC 2024) та паралельних заходах до неї, що проходили в Берліні.

Конференція проходила під гаслом "Об’єднані у захисті. Об’єднані у відновлені. Міцніші разом", що зокрема і підкреслило особливості та відмінності одного із найголовніших заходів з відновлення України. На відміну від попередніх років цьогоріч організаторам від української та німецької сторони вдалося зібрала безпрецедентну кількість учасників - більше 3400 представників урядів (делегації на рівні міністрів з 60 країн), міжнародних організацій, фінансових інституцій. В особливий спосіб через Форум відновлення до Конференції долучилися представники бізнесу, місцевих громад та громадянського суспільства. Форум відновлення, що відбувався в часі Конференції дав можливість українському бізнесу та місцевим громадам взаємодіяти з усіма зацікавленими сторонами, поділитися власними історіями успіху, озвучити нагальні потреби та знайти партнерів чи потенційних інвесторів.

Основною метою URC 2024 було мобілізувати довгострокову міжнародну підтримку щодо стійкого відновлення, відбудови, реформ та модернізації України. Разом з тим, наскрізною темою, яка лунала під час багаточисельних обговорень, дискусій, інтерв’ю, круглих столів було питання забезпечення енергетичної та військової безпеки України як основної передумови стійкого відновлення.

UNIC готуючись ще до минулорічної Конференції в Лондоні у своїй дорожній карті визначав приватний сектор як рушія ефективного відновлення, важливість дерегуляції для бізнесу, зміни парадигми у взаємовідносинах між державою та бізнесом, зокрема через запровадження культури доброчесності, завершення судової та правоохоронної реформ, забезпечення державних гарантій, верховенство права (Rule of Law) та однакових правил гри для всіх зацікавлених сторін. Згадані теми обговорювалися у всіх тематичних вимірах Конференції серед яких були Бізнес вимір – залучення приватного капіталу до відновлення та економічного зростання; Людський вимір – соціальне відновлення та людський капітал для майбутнього України; Місцевий та регіональний вимір – відновлення громад та регіонів; ЄС – євроінтеграція та реформи що її супроводжують.

Відчутнішою стала готовність та одностайність міжнародних партнерів України у практичній підтримці України. Прийшло розуміння того, що Україна величезною ціною виборює не лише власні кордони, але і цінності демократичного світу.

Окрім заяв на найвищому політичному рівні були оголошені додаткові пакети допомоги, започатковані ініціативи, взяті політичні зобов’язання. За ініціативою Німеччини та США створено Раду Бізнес Радників яка має на меті просувати залучення приватного сектору до відновлення України, в тому числі і шляхом консультування щодо збільшення інвестицій із приватного сектору. Українська делегація презентувала інвестиційний гайд, що містить приклади інвестиційних проєктів у сфері агро, енергетики, інфраструктури, зеленої металургії, критичних ресурсів та технологій. ЄС відповідно започаткував спеціальну інвестиційну програму для України в межах інвестиційного компоненту програми Ukraine Facility Plan.

Особливу увагу було присвячено підтримці та розвитку малого і середнього бізнесу України. Зокрема, за ініціативи Німеччини та України, спільно з 31 міжнародним партнером започатковано Альянс стійкості середнього та малого бізнесу, що має на меті зміцнити МСБ та посилити їх доступ до фінансування.

Важливо зазначити, що саме питання доброчесності і ділової доброчесності зокрема, відіграють одну з ключових ролей у забезпеченні ефективності всіх вищеописаних процесах та ініціативах URC 2024. UNIC як ініціатива колективної дії зараз активно просуває найкращі існуючі в Україні практики ділової доброчесності, а також адвокатує імплементацію міжнародних стандартів, зокрема ОЕСР, що тісно пов’язані з питанням протидії міжнародному хабарництву, мінімізації корупційних ризиків через запровадження культури ділової доброчесності та комплаєнсу серед українського бізнесу, у тому числі середнього і малого.