Секретаріат, учасники та партнери UNIC взяли участь у обговоренні Кодексу доброчесності, що планується до затвердження НАЗК як примірний

02 жовтня, 2024
Новина

27 вересня 2024 року в Києві відбулося публічне обговорення проєкту примірного Кодексу доброчесності, ініційоване Національним агентством з питань запобігання корупції (НАЗК) за підтримки UNODC, UNIC та ГО “Фундація інституційного розвитку”. Захід об'єднав представників бізнесу, державних органів та експертів у сфері етики та комплаєнсу, які активно долучаються до формування корпоративної культури прозорості та відповідальності в Україні.

Державна антикорупційна програма (ДАП), до розробки якої свого часу долучалася Мережа, передбачає створення інструментів для приватного сектору, спрямованих на боротьбу з толеруванням корупції. Зокрема, на виконання ДАП, НАЗК за підтримки UNODC та залучення експертизи UNIC, підготувало цей проєкт примірного Кодексу доброчесності.

До підготовки примірного Кодексу безпосередньо долучився Голова Виконавчого комітету UNIC Гліб Бакалов як експерт UNODC. Також під час презентації Гліб разом із представниками компаній Nestle та Контінентал Фармерз Груп взяв участь у дискусії на тему “Роль Кодексу доброчесності у формуванні корпоративної культури організації”, яка відбулася в межах презентації Кодексу.

Цей документ спрямований на закріплення корпоративних цінностей та етичних стандартів, що сприятимуть формуванню культури доброчесності та відповідальності в компаніях.

Нам в UNIC дуже приємно, що НАЗК врахувала напрацювання та підходи Мережі для розробки цього документу. В результаті бізнес отримає універсальний інструмент який можна легко адаптувати під потреби, розмір, та функціональні особливості конкретної компанії. Важливо також наголосити, що Кодекс працюватиме на формування корпоративної культури лише тоді, коли компанія докладе зусиль до його адаптації під власні цінності і потреби, топ-менеджмент демонструватиме “тон згори” доброчесної поведінки у повсякденній діяльності, а працівники компанії залучатимуться і заохочуватимуться до навчань із застосування норм Кодексу.

Під час обговорення представники бізнесу надали додаткові коментарі до проєкту Кодексу, відповідно розробники ще доопрацьовуватимуть документ. Експертна група UNIC також працює над пропозиціями щодо вдосконалення його тексту.