UNIC провів Щорічні Загальні Збори Учасників Мережі та прозвітував про результати роботи за 2023 рік

03 червня, 2024
Новина

31 травня Всеукраїнська Мережа Доброчесності та Комплаєнсу (UNIC) провела Щорічні Загальні Збори Учасників на тему «Безпека доброчесного бізнесу під час відновлення як пріоритет стійкої європейської держави».

Захід зібрав близько 100 представників бізнесу, держави та міжнародних партнерів для обговорення ефективних механізмів, що сприяють євроінтеграції та посилюють захищеність українського бізнесу. Учасники заходу обговорили питання та необхідні зміни в законодавчому полі, які стимулюватимуть доброчесну роботу приватного та державного секторів, сприятимуть поширенню культури нульової толерантності до корупції та підвищуватимуть безпеку бізнесу, зацікавленого у процесах відновлення та відбудови. Зокрема, Рада Бізнес Омбудсмана представила спільну Декларацію розсудливого та справедливого адміністрування, яка має стати дороговказом для прозорих відносин між державою та підприємцями. Окремо зупинилися на питаннях вступу України до ОЕСР та виконанні державою відповідних рекомендацій та зобов’язань на цьому шляху.

Під час зборів Антоніна Прудко, Голова Секретаріату UNIC, представила програмний звіт діяльності спільноти за 2023 рік та план роботи на 2024 рік.

«Відкритий діалог бізнесу, держави та міжнародних представників є надзвичайно важливим у контексті прагнення України рухатись назустріч європейським стандартам. Він покликаний закласти початок впровадження законодавчих ініціатив для розвитку культури доброчесності. Забезпечення захисту та стійкості українського бізнесу, який на сьогодні працює у вкрай турбулентних умовах є вкрай важливим. Адже саме доброчесний приватний сектор є основою відновлення України,  посилює її міжнародні відносини та є рушієм розвитку і реформування на шляху країни до європейських цінностей»,  — відзначила Антоніна Прудко, голова Секретаріату UNIC.

Заступник постійного представника UNDP в Україні, Христофорос Політіс, відзначив важливість прозорого та доброчесного бізнесу в процесі відбудови України: «Дотримуючись етичних стандартів у бізнесі, Україна не лише зміцнює свою економіку, протидіє корупції, а й підкреслює свою відданість європейським цінностям та принципам. UNDP в Україні залишається вірною своїй місії підтримувати ці зусилля та забезпечувати надійне партнерство для досягнення сталого розвитку та європейської інтеграції України».

Вступ України до ОЕСР та приєднання до Робочої групи з питань міжнародного хабарництва є додатковим потужним рушієм змін в нашій країні.

Антоніо Гомес, Заступник директора Директорату ОЕСР з питань фінансів і підприємництва, розповів учасникам заходу, що на практиці означатиме приєднання до Робочої групи ОЕСР щодо боротьби з міжнародним хабарництвом для українського бізнесу: «По-перше, для відповідальних компаній це посилить їх позицію, оскільки їх особисті антикорупційні зусилля будуть захищені від можливих корупційний ризиків та судового переслідування, та водночас перекреслить перспективи для непрозорих компаній. По-друге, для компаній, які вагаються щодо своїх зобов’язань у сфері доброчесності, це буде потужним стимулом діяти доброчесно, аби захистити свою репутацію та позицію на ринку. По-третє, для компаній, які звикли вести свій бізнес застосовуючи корупційні практики, невідворотність покарання створить реальну загрозу втратити будь-яку перевагу».

Комплаєнс зобов’язання та незалежний зовнішній комплаєнс моніторинг - це ще один міжнародний стандарт, запровадження якого допоможе Україні зробити культуру доброчесності нормою та побудувати довіру між державою, бізнесом, міжнародними інвесторами та партнерами.

Голова НАЗК Віктор Павлущик розповів про роботу НАЗК у напрямку розробки концепту комплаєнс моніторингу, що може мінімізувати негативні наслідки для бізнесу. «Ми вважаємо, що Україна теж може бути хорошим прикладом. І ми маємо розвивати нашу концепцію таким чином, щоб не копіювати в інших, а створити власний якісний продукт для нас і для інших країн, які хочуть використовувати наші найкращі практики. НАЗК зробить все можливе від себе, а також проситиме бізнес долучитися до розробки даної концепції».

Секретаріат UNIC висловлює щиру подяку всім, хто долучився до події: спікерам, гостям, а також всім учасникам Всеукраїнської Мережі Доброчесності та Комплаєнсу, яких об'єднують спільні цінності відповідального ведення бізнесу та робота над прозорою відбудовою України.

Особлива подяка нашим партнерам - Програмі розвитку ООН в Україні та уряду Японії за фінансову підтримку даного заходу та готовність на подальшу співпрацю у напрямку зміцнення засад доброчесності українського бізнесу.