UNIC організував серію практичних семінарів для підприємців, які працюють на Заході України на тему масштабування бізнесу під час війни

20 листопада, 2023
Новина

У жовтні-листопаді 2023 року UNIC організував серію регіональних заходів для бізнесу на тему «Прозорий бізнес та відбудова України: чи є шанси для масштабування під час війни», які пройшли у Львові, Луцьку та Івано-Франківську. Події були реалізовані за підтримки UNDP в Україні та фінансування Уряду Японії.

Заходи відвідали близько 100  власників малого та середнього українського бізнесу для обговорення актуальних питань масштабування, обміну практичним досвідом щодо використання інструментів залучення інвестицій. Крім того, учасники мали змогу у вузькому колі поспілкуватись з кращими фахівцями бізнес-девелопменту щодо подолання викликів для МСБ, основних вимог інвесторів до роботи бізнесу, а також важливості ділової репутації та доброчесності у роботі з українськими та іноземними партнерами.

Серед основних питань, які турбували присутню аудиторію, було озвучено питання залучення фінансування, впровадження комплаєнс інструментів під час війни, значні складнощі з логістикою через руйнування інфраструктури, блокування експорту, податкові питання, зростаюча втрата кадрових ресурсів через війну та забезпечення робочих місць для людей з обмеженими можливостями.

Голова Секретаріату UNIC Антоніна Прудко відзначила, що попри численні виклики, на сьогоднішній день саме бізнес залишається головним рушійним фактором економічного відновленню, генерації робочих місць та забезпеченню стійкого розвитку України. “Проведення подібних роз’яснювальних заходів для МСБ набуває особливо актуального значення в контексті забезпечення бізнесу необхідними інструментами для залучення іноземного фінансування, виходу на міжнародні ринки та долучення до відновлення економіки та проектів відбудови нашої країни”, - наголосила Антоніна Прудко.

За словами Сергія Деркача, заступника Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України, доброчесність бізнесу є важливим принципом у процесах відновлення України: “Надзвичайно важливо, що питання доброчесності сьогодні порушується  все частіше, завдяки тренінгам, семінарам, публічним заходам. Ми постійно говоримо про доброчесність чиновників, держави, проте важливо також створювати умови для поширення практик доброчесносності серед бізнесу, адже їхня роль у відновленні не менш важлива, ніж держави. Пріоритетами у процесах відновлення поруч з прозорістю та підзвітністю є доброчесність всіх залучених сторін, тож дякуємо підприємцям, що долучились до цих тренінгів, за їхню зацікавленість та проактивність в питанні доброчесного ведення бізнесу”.

Зі свого боку, антикорупційна спеціалістка UNDP в Україні, Анастасія Коробай додала, що: “UNDP в Україні всіляко підтримує різноманітні ініціативи, які покликані посилити спроможність малого і середнього підприємництва, а також сприяти поширенню кращих практик розбудови комплаєнс-системи та прозорого ведення бізнесу. Регіональні заходи UNIC стали черговим кроком  на шляху до покращення умов ведення бізнесу України”.

UNIC щиро дякує спікерам заходів за змістовні експертні виступи, учасникам за активність та партнерам, які підтримали проведення заходів: Бізнес-школі УКУ, Волинській ТПП, Кухні бізнесу, UNDP в Україні та Уряду Японії, Міністерству розвитку громад, територій та інфраструктури України, Офісу з розвитку підприємництва та експорту, національному проєкту Дія.Бізнес, компанії «СКФ Україна» - компанії учасниці UNIC, Волинському обласному об'єднанню організації роботодавців.