У Києві зібралися представники бізнесу та ОЕСР для обговорення майбутніх змін в межах вступу до організації

19 грудня, 2023
Новина

15 грудня за підтримки ОЕСР відбувся семінар UNIC, присвячений темі «Як стандарти та інструменти по боротьбі з хабарництвом ОЕСР будуть підтримувати доброчесне ведення бізнесу в Україні».

У заході взяли участь експерти ОЕСР, представники компаній-учасниць UNIC, НАБУ, РБО, НАЗК, Мінекономіки та офісу ОЕСР в Україні. Цей семінар став першим у серії заходів ОЕСР для бізнес-спільноти в Україні з метою підвищення обізнаності та відкритого обговорення стандартів ОЕСР щодо боротьби з хабарництвом в країні.

Зокрема, на семінарі розглядались питання впливу вимог ОЕСР на ведення бізнесу в Україні, запровадження кримінальної відповідальності юридичних осіб за хабарництво та проведення відповідної реформи, а також відбувся відкритий діалог бізнесу і представників уряду щодо спільних дій у напрямку приєднання до Конвенції проти хабарництва.

За словами Голови Секретаріату UNIC, Антоніни Прудко, вступ України до ОЕСР передбачає приєднання до низки інструментів та конвенцій організації, а відповідно, нас очікують законодавчі зміни. «Серед перших кроків – приєднання до Робочої групи ОЕСР по боротьбі з міжнародним хабарництвом (далі - Робоча група) та Конвенції проти хабарництва (далі - Конвенція), а також імплементація її положень. Ці кроки потребують узгоджених зусиль бізнес-спільноти та уряду, і попереду в нас багато роботи у напрямку дотримання нових стандартів та рекомендацій. Це безпосередньо змінюватиме український бізнес, а питання доброчесності стане наріжним каменем його функціонування», - стверджує Антоніна Прудко.

За словами Міхаля Фаленчика, заступника голови Офісу ОЕСР в Україні, ще у  2015 року було підписано План заходів з реалізації Меморандуму про взаєморозуміння щодо поглиблення співробітництва між ОЕСР та Україною. «Варто відзначити, що до повномасштабного вторгнення росії, в межах реалізації цього плану, Україна вже відзначилась співпрацею з 38 робочими групами ОЕСР та прийняла 26 законодавчих інструментів. Після початку війни, у 2023 році Україна уклала з ОЕСР угоду про партнерство, яка започаткувала чотирирічну програму підтримки реформ і відбудови та покликана наблизити країну до членства в організації та ЄС. Дана програма передбачає прийняття 76 законодавчих інструментів та співпрацю з 25 комітетами та робочими групами ОЕСР. Крім того, відкрився фізичний офіс ОЕСР в Україні, що для організації є першою подібною практикою та свідчить про особливу увагу до реформ в Україні»,  - розповів Міхаль Фаленчик. 

«Співпраця ОЕСР з Україною у питанні боротьби з корупцією вийшла на якісно новий рівень у 2022 році, коли Україна подала заявку на вступ до ОЕСР та її Робочої групи, - розповідає Тетяна Хаванська, керівник проєктів по доброчесності бізнесу та проєктів технічної допомоги Україні, ACN, ОЕСР. -  У лютому 2023 року ОЕСР надала Україні статус країни-учасниці Робочої групи на 2 роки. Це зобов’язує Україну виконати низку вимог протягом цього періоду для приєднання до Конвенції. Ці вимоги поділені на 3 категорії: економічні фактори, бажання та спроможність країни приєднатися до Конвенції та Робочої групи, а також фактори, що стосуються законодавчої та правозастосовної бази для боротьби з хабарництвом. Серед важливих питань: потрібно буде провести низку реформ щодо кримінального законодавства, включаючи реформування інституту відповідальності юридичних осіб за хабарництво, приведення санкцій за хабарництво у відповідність до вимог Конвенції (санкції повинні бути ефективними та стримуючими), та чіткого запровадження заборони вирахування хабарів з податкової бази».

Для досягнення цієї мети Національна робоча група зі співробітництва з ОЕСР під егідою Офісу Президента України ініціювала реформу законодавства щодо відповідальності юридичних осіб за корупційні правопорушення та розробила проєкт концепції кримінальної відповідальності.

За словами Олександра Мельниченка, Завідувача сектору міжнародної співпраці НАБУ, заходи щодо виконання Конвенції детально відображені у планах уряду та були включені до ДАП на 2023-2025 роки, де термін впровадження стандартів ОЕСР у національне законодавство встановлений на 2024 рік, а граничний термін приєднання до Конвенції - на травень 2025 року за умови успішного проходження оцінки. Ці плани синхронізовані з Планом дій уряду у 2023 та 2024 році та закладені у Плані заходів з виконання Програми ОЕСР для України на 2023-2027 роки. «Основні законодавчі зміни в Україні в межах Конвенції передбачені в напрямках встановлення кримінальної відповідальності за підкуп іноземної особи (виконано Україною), відповідальності юрособи за міжнародне хабарництво (в процесі реформування) та запровадження заборони на вирахування з податкової бази сум хабарів (в процесі виконання)», - розповідає Олександр Мельниченко.

«Конвенція ОЕСР проти хабарництва не стосується внутрішнього законодавства, а має відношення до міжнародного хабарництва, тобто мова йде про зовнішню складову в розрізі комунікації українського бізнесу з міжнародними партнерами та попередження корупційних ризиків під час ведення ділових відносин за кордоном. Проте в результаті вона також опосередковано впливатиме на внутрішні процеси та на ведення бізнесу всередині країни», - переконаний Гліб Бакалов,  Голова Виконавчого комітету UNIC.

«Робоча група по хабарництву є першим рівнем входу для України, щоб відчути себе активною частиною ОЕСР, - акцентує Тетяна Коротка, Заступниця бізнес-омбудсмена, РБО. - Без цього пройденого шляху нашу країну не будуть сприймати як частину ОЕСР. Крім того, робота навколо інструментарію організації є в нашій щоденній діяльності, і наразі потрібно робити акцент на інформаційно-практичній роботі та посилити розуміння проблем, пошуку їх вирішення та закріплення законодавчими змінами».

Довідково: Семінар організований Антикорупційною мережею ОЕСР для країн Східної Європи та Центральної Азії (ACN) у партнерстві з Всеукраїнською Мережею Доброчесності та Комплаєнсу (UNIC). Фінансування здійснюється Міністерством закордонних справ Швеції в рамках реалізації Проєкту ОЕСР для підтримки антикорупції в Україні.