Рекомендації щодо перевірки кандидатів на посади, що вразливі до корупційних ризиків

25 серпня, 2023
Новина

Цього тижня в наших експертних рекомендаціях ми розкажемо про документи, необхідні для перевірки кандидата на посаду, вразливу до корупції, та їх процедуру подання. Перевірка кандидатів допомагає переконатися, чи готовий кандидат дотримуватися культури доброчесності та етичних норм, які встановлені в компанії.

Для здійснення перевірки, кандидат зазвичай повинен подати такі документи:

  • паспорт або інший документ, що засвідчує особу;
  • трудову книжку або відомості про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування;
  • документи, що підтверджують освіту, стан здоров'я, військовий облік та інші, у разі потреби.

Відповідальні працівники або уповноважений з антикорупційної діяльності/ комплаєнс офіцер можуть запропонувати кандидату добровільно надати додаткові документи та/або інформацію, а також заповнити анкету (нагадуємо, що зразок анкети є у додатку 1 до Методичних рекомендацій, посилання на які наведено нижче).

Разом з документами рекомендується отримати письмову згоду кандидата на проведення перевірки. Якщо письмова згода недоступна, варто переконатися, що кандидат розуміє суть перевірки.

Кандидат може надати документи у будь-який зручний спосіб: особисто, електронною поштою, через онлайн-форми або веб-портали.

Під час пошуку інформації про кандидатів на роботу, важливо пам'ятати про їх права та законні обмеження. Згідно зі ст. 25 Кодексу законів про працю України, заборонено вимагати відомості про партійну, національну приналежність, походження чи адресу місця проживання, якщо це не передбачено законодавством. Також заборонено незаконний збір та зберігання персональних даних.

Після завершення перевірки кандидатів на посаду, уповноважений готує обґрунтований висновок щодо корупційних ризиків для керівника компанії. Матеріали перевірки кандидатів, які можуть бути вразливі до корупційних ризиків, зберігаються в особових справах протягом усього строку зберігання таких справ.

Основою для цього посту стали Методичні рекомендації Національного агентства з питань запобігання корупції, із підготовкою яких допомагали експерти UNIC. Детальніше про перевірки читайте за посиланням:  https://bit.ly/3DQO9xP