Рада бізнес-омбудсмена започатковує Всеукраїнську мережу доброчесності

19 травня, 2017
Новина

Рада бізнес-омбудсмена за підтримки Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) і Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) представила Всеукраїнську мережу доброчесності і комплаєнсу – нову ініціативу для бізнесу, який прагне працювати прозоро. 

Метою створення мережі є просування ідеї етичного та відповідального ведення бізнесу. Компанії-учасники мережі погодилися підтримувати добру ділову репутацію та постійно удосконалювати власні стандарти доброчесності відповідно до кращих міжнародних практик. Відповідальність, закладена в основу діяльності компаній, допоможе протидіяти корупції, послабити регуляторний тиск, полегшить доступ до кредитування, а також сприятиме виходу на міжнародні ринки.

Члени мережі спільно працюватимуть над оцінкою антикорупційних ризиків для втілення в своїх організаціях комплаєнс-програм, залучатимуть представників бізнесу до обговорення принципів доброчесності, підвищуватимуть інтерес до прозорого ведення бізнесу серед учасників ринку. Компанії-члени мережі регулярно підтверджуватимуть рівень своєї добропорядності. 

Розвиток мережі матиме кілька етапів. У травні завершився перший раунд об’єднання компаній, які виявили готовність підписати декларацію про добропорядність ведення бізнесу. Усі претенденти рекомендовані Радою бізнес-омбудсмена, ЄБРР, ОЕСР, посольствами, міжнародними організаціями та бізнес-асоціаціями. Наразі 46 українських та міжнародних компаній підписали декларацію про доброчесність. Ці компанії спільно формуватимуть засади та правила діяльності мережі. 

«Корупція залишається основною перешкодою для економічного росту України. За даними Transparency International, Україна посідає 131 місце з 176 позицій в рейтингу сприйняття корупції. Створення мережі допоможе об'єднатися лідерам ділової спільноти України, які усвідомлюють важливість прозорого бізнесу і готові стати прикладом для інших компаній. Ми активно підтримуватимемо діяльність мережі», – наголосив Альгірдас Шемета, бізнес-омбудсмен України та ініціатор створення мережі.  

«Важливим кроком у процесі підвищення корпоративного управління в Україні є світоглядні зміни, на які, вочевидь, є чіткий запит українського суспільства. Законодавець, уряд та інші драйвери розвитку корпоративного управління повинні популяризувати питання підзвітності, відкритості, корпоративної соціальної відповідальності та разом знаходити дієві механізми їх запровадження», – підкреслила Оляна Гордієнко, директор з управління ЄБРР. 

«Майбутнє належить креативним та сміливим, а не корумпованим та корисливим. Приєднуючись до мережі, українські компанії свідомо інвестують у майбутній розвиток, що ґрунтується на чесній конкуренції та відповідальності», – відзначила Ольга Савран, менеджер АКМ, ОЕСР. 

Прийом заявок на приєднання до мережі триває. Приєднатися може будь-яка компанія незалежно від розміру чи сфери діяльності. Ключовим для приєднання є бажання запроваджувати високі стандарти доброчесності ведення бізнесу. 

З питань приєднання до мережі можна контактувати з Тетяною Херувімовою, інспектором Ради бізнес-омбудсмена: tetiana.kheruvimova@boi.org.ua, + 380 (44) 237 74 01.

--------------------------

Ви можете ознайомитись із Посібником з антикорупційними інструкціями, люб'язно наданим організаторам і учасникам заходу Посольством Бельгії в Україні.

Окремі презентації спікерів англійською мовою доступні за посиланнями:

Альгірдас Шемета, бізнес-омбудсмен: Всеукраїнська мережа доброчесності і комплаєнсу: Строки і послідовність дій

Єва Лапекіне, Проектний координатор ініціативи Clear Wave, Литва:  Clear Wave – Литовська ініціатива бізнесу з доброчесності

Жан-П’єр Мін, Голова аудиторського підкомітету Робочої групи ISO 37001, Швейцарія: Система управління по боротьбі з корупцією (ISO 37001)

Тайфун Заман, Керуючий партнер Integrity Partners Consultancy, засновник Центру колективних дій приватного сектору, Туреччина: Колективні дії митних брокерів в Туреччині

Джунейт Єтджин, Директор з комплаєнсу Guler Dinamik Customs Consultancy Inc., Туреччина: Доброчесність бізнесу: Перспектива митного брокерства і консультування

Юлія Одарченко, Менеджер з комплаєнсу, ДП “Сіменс Україна”: Впровадження комплаєнс-системи в Сіменс: практичні аспекти ділової доброчесності