Публічна позиція Мережі щодо недопустимості неетичних практик на фармацевтичному ринку

03 січня, 2024
Новина

Починаємо цей рік з офіційної позиції UNIC щодо роботи фармацевтичного сектору в Україні, що, сподіваємося, стане початком широкої адвокаційної кампанії серед бізнес-асоціацій та приватних компаній, яку ініціює Експертна група UNIC з фармацевтичного напрямку. Експертна група функціонує при Мережі та об'єднує представників провідних компаній фармацевтичного сектору та юридичних фірм, що мають практики охорони здоров’я. Закликаємо представників фармацевтичних компаній доєднуватися до позиції, її підтримки та поширення.

UNIC, як ініціатива колективної дії, ґрунтуючись на принципах просування корпоративної етики шляхом навчання і публічних комунікацій, вважає недопустимим продовження неетичних практик на українському фармацевтичному ринку. Нам стало відомо, що незважаючи на повномасштабне вторгнення, такі практики продовжують залишатися актуальними для фармацевтичного сектору. Зокрема, але не виключно:

  • накопичення балів за призначення лікарських засобів та їх обмін на побутову техніку, електроприлади (включаючи дорогоцінні подарунки на кшталт ноутбуків), одяг, медичні костюми, талони на пальне;
  • організація розваг, екскурсій, надмірних пригощань під час/після семінарів, конференцій та інших професійних заходів;
  • спонсорування відвідування конференцій міжнародного рівня в обмін на призначення препаратів;
  • виплата коштів залежно від кількості призначених упаковок лікарських засобів (перевіряється шляхом надання у якості підтвердження фото з журналу призначень лікаря або іншим чином). Формат оплати: готівкою безпосередньо лікарю або через керівництво лікарні.

Звертаємо увагу, що вказані практики порушують як антикорупційне законодавство України, так і вимоги локальних та міжнародних етичних стандартів, зокрема Етичного кодексу Асоціації виробників інноваційних ліків й Кодексу Європейської федерації фармацевтичних галузей та асоціацій.

Крім того, в подібних діях вбачається також і порушення законодавства про захист економічної конкуренції, приміром, залежно від ситуації, – досягнення неправомірних переваг у конкуренції, підкуп працівників, посадових осіб закладів охорони здоров’я (замовників), або ж навіть зловживання монопольним становищем.

Та, в першу чергу, подібні дії недобросовісних фармацевтичних компаній негативно впливають на здоров’я та матеріальне благополуччя пацієнтів, оскільки йдеться про призначення ліків не за їхньою медичною необхідністю, а заради особистої вигоди лікарів. Що, в кращому випадку, лише призводить до фінансових витрат без жодного позитивного впливу на здоров’я, а в гіршому – шкодить здоров’ю пацієнтів.

Ми закликаємо всі компанії на фармацевтичному ринку України:

  1. посилити контроль за діяльністю працівників, що дотичні до взаємодії з медичними та фармацевтичними працівниками, зокрема провести роз’яснювальну роботу та тренінги для персоналу;
  2. у разі виявлення інформації про ймовірне застосування працівниками неетичних практик, ініціювати розслідування щодо таких порушень та вжиття необхідних коригуючих дій з метою запобігання їх вчиненню.

Ми готові надавати підтримку компаніям, які дотримуються стандартів доброчесності. Лише спільними зусиллями ми можемо забезпечити прозорість, відповідальність та етичність в українському фармацевтичному секторі.

Прочитати повний текст заяви можна за посиланням https://www.dropbox.com/scl/fi/clmcnnk1wii2p2bz48v28/UNIC_-_2024.pdf?rlkey=ug788akmxha0r3al0eju8y5c1&dl=0