Для ефективної відбудови України необхідні відкриті дані

22 травня, 2023
Новина

Для ефективної відбудови України необхідні відкриті дані

Такого висновку дійшли учасники пресконференції «Відкриті дані та корупційні ризики. Чому відкрита інформація важлива для громадськості та бізнесу?», яка відбулась 19 травня на платформі УКРІНФОРМ.

Після 24 лютого більшість відкритих даних була обмежена для публічного використання з міркувань безпеки. Проте, як показала практика, не всі дані наразі потребують приховування, і подібний підхід негативно впливає на роботу державних та місцевих органів, бізнесу, і перешкоджає ефективній відбудові України.

За словами СЕО YouControl Сергія Мільмана, відкриті дані – один з найважливіших важелів у запобіганні корупції на різних рівнях управління державою та залученні іноземних інвестицій: «Доступ до відкритих даних надає можливість нашим країнам-союзникам бачити відкритість наших намірів та як розподіляються кошти, що виділяються Україні. Зокрема ефективний моніторинг процесів відбудови шляхом застосування відкритих даних дозволяє уникнути зловживання посадовими особами своїми повноваженнями, подвійного дублювання фінансування об'єктів відновлення, необгрунтованої пріоритезації фінансування об'єктів відновлення чиновниками чи олігархами, недоброчесних підрядників/будівельників, шахрайських схем з продажу пошкоджених об'єктів».

Крім того, Україна несе щоденно величезні фінансові збитки через закриті дані.

«Київська школа економіки провела дослідження разом із Мінцифрою та TAPAS, яке мало на меті підрахувати у грошовому вимірі ефект від відкритих даних для країни. Ми не можемо перевірити це дослідження, адже дані відсутні, але змогли порахувати зворотний ефект. Так, за минулий рік Україна втратила близько 36 мільярдів гривень або 90 мільйонів щодня через закриття даних, які за законом мають бути відкритими», - розповів Сергій Мільман.

Відкриті дані впливають не лише на бізнес-середовище, але й на громадський сектор та ЗМІ, які мають контролювати владу.

«У нас є велика проблема з декларуванням. Дуже незначна кількість нардепів подала декларації до НАЗК, і за це відповідальний голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія. Саме він вніс законодавчу ініціативу, яку підтримав комітет і її ніяк не виносять в сесійний зал. Він як голова фракції має залучити голоси нардепів під цю ініціативу, тим більше, що це вимога суспільства. Так само і партії не звітують про витрачені кошти і ми не дізнаємося, хто фінансував заборонені партії», — зазначила головна редакторка Рух ЧЕСНО Ірина Федорів.

«Термінова відбудова, яка потрібна «на вчора», вже відбувається, зокрема, в Києві ми бачимо певні позитивні результати. Проте знайти інформацію, хто відповідальний за цей процес, як, за які кошти він відбувається, скільки було за це сплачено, майже неможливо. Так само й майбутня успішна, прозора та підзвітна довготривала відбудова неможлива без відкритих даних про цей процес і загалом про процеси в державі», — наголосив Андрій Боровик, виконавчий директор Transparency International Ukraine.

Від себе зазначимо, що у підготовці до майбутнього відновлення України Міністерством відбудови спільно з Коаліцією RISE нещодавно було презентовано комунікаційну платформу DREAM - єдиної електронної екосистеми управління відновленням, яка, як передбачається, забезпечить публікацію відкритих даних про відбудову відповідно до глобального стандарту Open Contracting Data Standard https://bit.ly/3Mu1ZtT

За словами Сергія Мільмана, наразі Україні необхідно відкрити наступні реєстри, що знаходяться в закритому вигляді:

▪ Spending - інформація, що оприлюднюється згідно із законом України про відкритість використання публічних коштів

▪ Реєстр декларацій - єдиний державний реєстр декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

▪ Реєстр корупціонерів - єдиний державний реєстр осіб, які вчинили корупційні або пов'язані з корупцією правопорушення

▪ Реєстр арештованих активів - єдиний державний реєстр активів, на які накладено арешт у кримінальному провадженні.

«Закритість даних - це послаблення України у розрізі підтримки західними партнерами, адже вона суттєво залежить від зниження рівня корупції, прозорості та ефективності українського уряду. Крім того, відкриття деяких публічних даних - це справді питання виживання і однозначна перевага для роботи критично важливих функцій бізнесу, центральної та місцевої влади. Тому відкривати доступ до публічних даних потрібно робити вже сьогодні в контексті майбутньої відбудови і безпеки України», - підсумував модератор заходу Борис Даневич, Партнер CMS Cameron McKenna Nabarro Olswang - Ukraine.

UNIC вдячний учасникам та спікерам пресконференції за конструктивний діалог по темі важливості відкриття даних та змістовні виступи.

Відеотрансляцію заходу можна переглянути за посиланням https://bit.ly/3ML0RTV